torsdag 3 juni 2010

Skaldjurspaté


Skaldjurspaté med sauce verte

Den här läckra patén med fisk, kräftstjärtar och räkor kan förberedas en eller två dagar innan den ska serveras om du förvarar den i kylen.

Det här behövs till 8-10 port:

600 g fiskfilé av torsk, kolja och lax
2 tsk salt
2 krm vitpeppar, nymald
1/2 krm kajennpeppar
2 msk potatismjöl
3 ägg
3 dl vispgrädde
200 g kräftstjärtar och räkor
2 msk dill, hackad
1 msk smör till formen


Sauce verte:

150 g babyspenat
1 dl lättmajonnäs
2 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
1/2 dl dill, persilja, gräslök (hackat)
1 krm dragon
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar, nymald

Dekoration:
citronklyftor
tomatklyftor
gröna ärter
dill

Ugn: 175º

Gör så här:

1. Lägg fisken i bitar i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt salt, vitpeppar, kajennpeppar, potatismjöl och ägg. Tillsätt grädden i en jämn stråle genom matarröret. Kör till en jämn smet, som håller samman. Blanda ner skaldjur och dill på låga varvtal, så att de inte mosas sönder.

2. Lägg en bit bakplåtspapper i botten på en 1 1/2 liters avlång bakform. Smörj formen med smält smör. Bred ut fisksmeten i formen. Täck formen med bakplåtspapper. Ställ formen i en långpanna. Fyll på med vatten i långpannan och grädda fiskpatén, ca 45 minuter. Ta bort bakplåtspapperet de sista 5 minuterna. Låt patén kallna.

3. Lägg spenaten i ett durkslag. Slå över kokande vatten så att spenaten slakar. Spola spenaten kall med kallt vatten. Krama ur vattnet. Mixa spenaten i matberedaren eller finhacka den med kniv.

4. Blanda samman lättmajonnäs, crème fraiche och gräddfil. Tillsätt spenat, dill, persilja, gräslök, dragon, salt och peppar. Smaka av. Ställ såsen kallt till serveringen. Stjälp upp och skär patén i skivor. Dekorera med citronklyftor, tomatklyftor, gröna ärter och dill. Servera med sås, sallad och kokt pota

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar